STENATA

SPORT APARTMENS

Забележителности


На ски през зимата или на чист въздух през лятото, Пампорово винаги има какво да предложи на своите гости. Ако сте планували почивка за няколко дни и имате нужда от идеи за интересни места, които да посетите, тези забележителности около Пампорово със сигурност ще ви харесат! Крепости, еко пътеки, скали с панорамни гледки, пещери, върхове – всичко това ви очаква в сърцето на Родопите. Нужни са ви само малко ентусиазъм и удобни обувки, за да откриете и посетите всички красоти около Пампорово.

Mobirise Website Builder

Кръстова гора е местност в централната част на планината Родопи в България, близо до Кръстов връх (1545 m), от който носи името си. Позната е също като Родопската Света гора заради намиращия се там манастирски комплекс „Света Троица“.

Разположена е в най-южната част на област Пловдив, в направление юг – изток, на територията на общините Лъки и Асеновград, между селата Белица и Мостово и Борово. Тръгвайки по пътека от Кръстов връх на запад, край него е голяма чешма с висок параклис, след 150 m се стига до манастирския комплекс, където най-забележителните обекти са църквата „Света Троица“ и монашеската сграда – всички на територията на община Лъки.

На границата между общините има голям паркинг, до него на територията на община Асеновград са хотел-ресторант и останалите обекти от комплекса:
• църквата „Покров на пресвета Богородица“;
• комплекс „12 апостоли“ от 12 параклиса, разположени двустранно на стълбището към връх Кръста с разпятието): „Св. Седмочисленици“, „Св. апостол Яков“, „Св. апостол Петър“, „Св. апостол Павел“, „Св. апостол Тома“, „Св. апостол Андрей“, „Св. апостол Филип“, „Св. апостол Яков“, „Св. апостол Симон-Кананит“, „Св. апостол Вартоломей“, „Св. апостол евангелист Марко“, „Св. апостол Лука“, „Св. апостол Матей“,
• 3 параклиса, северозападно след върха с кръста: „Св. Йоан Рилски“, „Св. Три светители“ и „Св. Висарион епископ Смолянски“).

Северно от храм „Покров на пресвета Богородица“ на пътя от Асеновград е изградена арка, олицетворяваща входа на комплекса. На около 700 метра югоизточно от храма е чешмата Окото.

Mobirise Website Builder

Няма как да дойдете в тази част на Родопите и да не посетите село Широка лъка. Това е една от най-предпочитаните забележителности около Пампорово, която омайва с автентичния си чар, архитектура и местна кухня.

Селото е само на 15 км от зимния курорт и е красиво през всеки сезон. Посетете къщата-музей на капитан Петко войвода, църквата „Успение Богородично“, издигната за 38 денонощия, вижте Националното училище за фолклорни изкуства и се изгубете в малките улички.

Mobirise Website Builder

Ако си падате от мистиката, пещера Дяволското гърло край Триград е сред забележителностите около Пампорово, които задължително да посетите! Именно тук Орфей слиза в подземното царство, за да търси своята любима Евредика. Ефектното осветление в пещерата, преминаването през Бучащата зала, кръстена така заради подземния водопад, и историите на екскурзовода ще ви пренесат в един магичен свят.

По стените на пещерата ще видите образа на дявола, а след това ще трябва да се изкачите по стръмните стъпала, за да излезете от гърлото на пещерата.

Дяволското гърло се намира за около 50 км от Пампорово. Пътят преминава през живописното Триградско ждрело, така че със сигурност няма да скучаете.

Mobirise Website Builder

Ако търсите по-малко популярни забележителности около Пампорово, които да ви донесат едно по-различно преживяване, пещера Ухловица е точно за вас! Разположена е в труднодостъпна местност и трябва да я достигнете пеша. Пътят е около 1 км. Дължината ѝ е 460 м, като 300 км от тях са достъпни за туристи.

В края на разходката, в пещерата ще видите седем малки езерца, разположени стъпаловидно. Ухловица не само е сред най-красивите пещери в Родопите, но и сред най-старите. Разстоянието от Пампорово е около 45 км, така че спокойно можете да отидете и да се върнете в рамките на деня.

Mobirise Website Builder

Това е един изключително интересен архитектурен ансамбъл, който много туристи пропускат, просто защото не знаят за него. Намира се на около 40 км, от Пампорово, в центъра на село Могилица. Агушевите конаци са построени през 19-и век по поръчка на търговеца Сали Агуш – българомохамеданин.

Както можете да се досетите, той е бил заможен човек. Имал е много овце, строял е мандри по Беломорието, за да може по-лесно да транспорта сиренето си в различните краища на Османската империя. Агушевите конаци се състоят от три свързани двора с жилищни и стопански сгради.

Във всеки двор има по един кладенец, жилище за господарите и работниците, обор, хамбар и други сгради. Спокойно можем да кажем, че това е най-големият късно средновековен феодален замък на Балканския полуостров!

Mobirise Website Builder

Тя се намира до село Кошница, на около 35 км от Пампорово. Намира се на най-високото възвишение в областта и от нея се разкрива невероятни гледка към планината. Тя не е от популярните туристически забележителности около Пампорово, което я прави още по-интересна. Пътят до нея от село Кошница е около 30 мин. Пеша.

Той преминава през проходна пещера, подобна на Чудните мостове. Можете да съчетаете посещението на крепост „Калето“ с това на пещера Ухловица и Агушеви конаци.

Mobirise Website Builder

Чували ли се за село Градът? Край него се извисява древната Момчилова крепост. На нея, през летните месеци, се прожектира филм за Момчил войвода – закрилникът на Родопите. Самата крепост е интересна историческа забележителност около Пампорово, която ще ви дари със спиращи дъха гледки.

Намира се на 37 км от зимния курорт. Можете да стигнете до подножието на Момчилова крепост с автомобил, а след това да продължите 15 мин. пеша.

Mobirise Website Builder

Това е една от най-интригуващите еко пътеки в тази тази част на Родопите и една от най-вълнуващите забележителности около Пампорово. Пътеката започва от края на Смолян и, както подсказва името ѝ, е известна с множеството си водопади, разположени по протежението ѝ.

Отделете си около 4 часа за изминаването ѝ, за да можете да се насладите на гледките. По кръговия маршрут ви очакват спускания и слизания, панорамни площадки и водни каскади.

Най-високият водопад по еко пътеката е Орфей (64 м.)! Той е една от атрактивните забележителности около Пампорово. По пътя има изградени пейки и беседки за отмора.

Mobirise Website Builder

В подножието на кулата „Снежанка“ се намира едно място с изумителна гледка, за която местните разказват, че е вдъхновявала самия Орфей! Това са Орфееви скали. Според легендата тракийският певец идват тук, за да намери утеха след загубата на любимата си Евридика. Г

ледката от ръба на Орфееви скали е удивителна! Не случайно те са една от най-посещаваните забележителности около Пампорово. Освен това са леснодостъпни – следвайте пътя за кулата Снежанка и в подножието ѝ ще видите табела за Орфееви скали.

Тръгнете по нея и след 15-ина минути ще сте на заострените скали, от които се виждат Смолянските езера и цялата прелест на Родопите.

Mobirise Website Builder

Ако търсите 360-градусова панорамна гледка към Родопите, вашето място е телевизионната кула Снежанка! Тя е сред топ забележителностите около Пампорово. Можете да стигнете до нея с автомобил.

Висока е 2028 м. От терасата ѝ можете да обхванете с поглед всички краища на планината. Вижда се дори Роженската обсерватория, вр. Голям Перелик, вр. Голям Персенк и Смолянските езера. Зашеметяващо, нали?

Mobirise Website Builder

Ако търсите място за кратка разходка из природата, което да е подходящо за пикник, посетете Смолянските езера.

Най-често туристите избират местността с четирите езера, които са сред най-емблематичните забележителности около Пампорово. Тя е чудесна за пикник, тъй като има и барбекю. Има още три езера, а в миналото са били цели 20.

Mobirise Website Builder

Готови ли сте за красиви гледки и спускане с алпийски тролей? Всичко това ще ви се случи, ако тръгнете по екопътека „Невяста“. Тя е само на 5-6 км от зимния курорт, затова е една от предпочитаните забележителности около Пампорово.

Дължината ѝ е по-малко от километър и спокойно можете да я изминете за около 15 минути пеша. Гледките и панорамните площадки обаче ще са нещото, което често ще ви спира от пътя. Отделете един следобед, за да разгледате спокойно, да направите снимки и… да се спуснете с алпийски тролей.

Той се намира в края на еко пътека „Невяста“ и работи през топлите месеци. Заслужава си да се впуснете в тази екстремна забележителност около Пампорово!

Mobirise Website Builder

STENATA SPORT APARTMENS
PAMPOROVO


Предлагаме Ви уникалната възможност от входната врата да се спуснете към зимните приключения на Пампорово.
Заповядайте!

За резервации:

Тел. +359 877 100 906, +359 885 100 906
Имейл: reservation.stenata@gmail.com

Местоположение:

Адрес: Студенец 2, 4703 Пампорово, България
GPS координати: 41.641860, 24.689932


© ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ  |  STENATA SPORT APARTMENS  |  ИЗРАБОТКА ФИУЕБ